Se de nordtyske hansestæder og slap af langs "den tyske riviera"
Lige på den anden side af Østersøen ligger den tyske delstat Mecklenburg-Vorpommern, og lokker med smukke byer og enestående europahistorie fra før og efter hansetiden. Og ikke mindst er der natur. Masser af natur. Ja, faktisk består 1/3 del af delstaten af beskyttet natur, som indbefatter alt fra grønne skove, lange hvide sandstrande og kridhvide klinter på øen Rügen... Og så er der jo de fantastiske sølandskaber, blandt andet omkring delstatens hovedstad Schwerin og den største sø, som udelukkende ligger i Tyskland, Müritz.
Turen til Mecklenburg-Vorpommern er kort og nem. Den er kun en 2-timers sejltur fra Gedser til Rostock væk. Når du ankommer i havnen i Rostock, ankommer du også til delstatens største by. Alene i Rostock kan man få mange dage til at gå, men med sin centrale placering fungerer byen også som den perfekte gateway til resten af delstaten.
Mecklenburg-Vorpommern har 2000 km kyst og ca. 2000 slotte og herregårde, der bare venter på at blive udforsket. Her får du et indblik i delstatens mest spændende byer, vildeste oplevelser og hvorfor kystlinjen bliver kaldt for "den tyske riviera".
Stralsund
Historisk, gotisk, god
I delstatens nordøstlige hjørne ligger en af de større byer, Stralsund, og det har den gjort i knap 800 år. Stralsund er en vaskeægte hansestad, og den særlige arkitektur er også meget præget af den tid. Mariakirken, rådhuset, bymurene, byportene og handelshusene har gjort Stralsund til en del af UNESCOs verdensarv. I den gamle bydel møder man den charmerende teglstensgotik, som man også møder andre byer i delstaten – den er dog ekstra velbevaret i Stralsund.
Akvariet Ozeaneum er en af de mere moderne højdepunkter med over 5000 havdyr fra de forskellige verdenshave, der svømmer rundt i de ca. 50 forskellige akvarier.
Samtidigt ligger Stralsund også som ”porten” til ferieøen Rügen, så et besøg til den ene, betyder næsten automatisk et besøg til den anden.
Wismar
Vidunderlige Wismar
Wismar er endnu en ikonisk hansestad, der ligger helt ud til kysten mod Østersøen. Ligesom Stralsund er Wismar en del af UNESCOs verdensarv, og gemmer på lignende arkitektoniske skatte. Det er især den utroligt velbevarede bykerne, der grænser op omkring den store, historiske markedsplads, som tager kegler. Det er også omkring markedspladsen, at du kan opleve de karakteristiske gavlhuse som ”Alter Schwede”, der har stået der helt tilbage fra ca. 1380.
I Wismar finder du også nogle smukke eksempler på middelalderens teglstensgotik med byporten Wassertor og kirkerne Skt. Georgen, Skt. Marien og Skt. Nikolai. Samtidig har byen også et charmerende havnemiljø omkring den gamle havn, der i sin storhedstid var en meget vigtig brik i handlen med Skandinavien og de baltiske lande.
Wismar ligger ”i smørhullet” mellem Rostock og Lübeck, og går derfor ofte lidt i skyggen af de to. Der er under en times køretur fra begge byer til Wismar. Du kan læse mere om seværdighederne, spisestederne og bylivet i Wismar her.
Wellness og kejserlig badearkitektur
Tysk luksus, når det er bedst
Det er ikke nogen hemmelighed, at tyskerne er glade for havet og kysten – for de har ikke så meget af det. Men det har Mecklenburg-Vorpommern, og derfor er der også stor tradition for at udnytte havet, som var det en vaskeægte luksusvare. Traditionen går faktisk helt tilbage til hertug Frederik Franz den 1. af Mecklenburg-Schwerins (1756-1837) regeringstid.
I 1793 satte Frederik Franz den 1. arkitekter til at bygge en hel perlerække af gæste- og feriehuse i strandbyen Heiligendamm. Arkitekterne valgte en klassisk, antik stil med søjler og en snehvid facade, der siden har spredt sig langs kysten. I dag er Heiligendamm kendt som et lille, hvidt og idyllisk ferieparadis med fremragende muligheder for strandture, spa og wellness i naturlige omgivelser.
I den lidt større naboby, Kühlungsborn, finder du endnu flere muligheder for spa- og luksusophold. Det skyldes især den kraftigt stigende efterspørgsel på badeophold til Østersøen, der begyndte omkring år 1900, som fik tre små byer til at smelte sammen til feriebyen Kühlungsborn. På en gåtur langs stranden kan du opleve mere af "den kejserlige badearkitektur", samt hundredvis af de ikoniske strandkurve. Fra Kühlungsborn kører også Bäderbahn-toget Molli. Et hyggeligt damptog, som kører forbi de helt store spa- og badeadresser, heriblandt Heiligendamm.
Når nu vi snakker wellness, må vi endnu en gang ikke glemme Rügen, som ligeledes har en rig historie inden for den klassiske, tyske kurtradition. Her finder du også det enorme ferieanlæg og badehotel Prora, som i 1930’erne blev opført af nazisterne. I dag er der luksuslejligheder. Rügen er spækket med hyggelige badebyer og hyggelige strandpromenader med de karakteristiske badebroer. Perfekt til en badeferie i smukke naturomgivelser.
Få et endnu større overblik over delstatens muligheder på Mecklenburg-Vorpommerns hjemmeside!