Gå på opdagelse i Berlins kirker og slotte
De storslående kirker og slotte i Berlin tager dig på en rejse gennem historien. Gå på opdagelse i fantastiske bygningsværker, ruiner og smukke genopbygninger, der rummer symbolik og minder om både kongernes storhedstid og krigenes rædsler.
Selvom Berlin især er kendt for nyere bygningsværker som Berlinmuren, er der mange historisk gode oplevelser og fortællinger bag de smukke kirker og slotte.
Berliner Dom – hvor Hohenzollerne hviler
Berlins domkirke, som samtidig er byens største kirke, ligger på øen midt i Spree floden, Spreeinsel.
Berliner Dom lægger hus til de helt officielle gudstjenester, hvor statsoverhoveder deltager, og der er masser at gå på opdagelse i. Oplev kirkens mange forskellige rum, der har hver deres kirkelige funktion – dåbs- og bryllupskirken, den mindre prædikekirke og så selvfølgelig den helt store prædikekirke, der overvælder med et imponerende kirkerum.
Som noget unikt har man mulighed for at komme ned i Hohenzollernes gravkrypt. Her hviler de kongelige familiemedlemmer fra Huset Hohenzollern, der som kongelig slægt kan spores helt tilbage til år 1061.
Du skal heller ikke snyde dig selv for den specielle udsigt over Spree floden og Berlin fra kirketårnet, der er åbent for besøgende. Når nu du er her, er øen også byens museums-ø, hvor Neues Museum, Altes Museum og tre andre verdensberømte museer ligger placeret.
Læs mere om hele Museumsinsel
Berliner Dom, Am Lustgarten, 10178 Berlin
Sanssouci – Nordeuropas Versailles
Frederik den Stores sommerpalads i Postdam ligger en kort køretur fra Berlins centrum. Og det kan godt betale sig at sætte en halv til en hel dag af i Potsdam, der er fuld af historiske oplevelser – også uden for slottet.
Selvom det er en smule mere intimt, bliver slottet betragtet som det tyske Versailles. Og der er næsten lige så meget at gå på opdagelse i, som i det franske barokpalads. Bare haven i sig selv gemmer på et væld af templer, springvand, romerske bade, et kinesisk tehus og endda flere ekstra slotte, Neues Palais og Charlottenhof.
Indenfor folder historierne sig ud, og man kan for alvor mærke de preussiske kongers storhedstid – lige fra marmorsalen og sovegemakkerne til slottets imponerende korridorer. Slottet er meget velholdt og på Unescos verdensarvsliste, som er en garanti for seværdigheden.
Potsdam byder på meget mere end blot Sanssouci. Her kan du også besøge det mindre slot, Cecilienhof. Det var netop her, sejrherrerne efter 2. verdenskrig mødtes for at dele det sønderbombede land mellem sig ved Potsdamerkonferencen. Slottet er åbent for besøgende, så du kan bevæge dig rundt i arbejdsværelserne og konferencesalene, hvor Truman, Stahlin og Churchill tilbragte næsten hele sommeren 1945 og skrev et vigtigt kapitel i verdenshistorien. Ta’ også forbi de legendariske Babelsberg filmstudier, hvor 1920’ernes filmstjerner slog deres folder.
Schloss Sanssouci, Maulbeerallee, 14469 Potsdam
Gedächtniskirken – læbestiften og pudderdåsen
Kirken ved Kurfürstendam er et must-go, hvis du vil helt tæt på Berlins og Tysklands omtumlede historie.
Den oprindelige kirke blev bygget tilbage i 1895 som nyromantisk kirke med alt i ornamenter og udsmykninger. Med ikke mindre end seks tårne lod man kirken opføre til ære for kejser Wilhelm d. 1. – kejseren, der med kansler Otto von Bismarck som krigerisk regeringschef, herskede under blandt andet krigen mod Danmark i 1864.
Efter 2. verdenskrig stod kirken sønderbombet tilbage med blot et enkelt tårn. I stedet for enten at rive kirken helt ned, eller bygge op på ny, lod man ruinen stå som et minde om krigens rædsler og meningsløshed.
Ved siden af byggede man en helt ny kirke, som med en ret særegen arkitektur går under kælenavnene ”læbestiften” og ”pudderdåsen”. Den nye kirke er et meget smukt og stemningsfuldt rum med tusinder af mosaikker ud til ruinen af det gamle kirketårn, der nu også kaldes ”den hule tand”. I det, der står tilbage af den oprindelige kirke, er der indrettet en mindehal mod krig. Her kan du samtidig se nogle af de oprindelige mosaikker, der skildrer kejser Wilhelm d. 1.’s liv.
www.gedaechtniskirche-berlin.de
Breitscheidplatz, 10789 Berlin, Germany
Charlottenborg – Dronningens smukke residens
Dronning Sophie Charlottes slot er Berlins største. Det hed egentlig Lietzenburg, men efter dronningens død blev det omdøbt i hendes ære. I dag er slottet et overdådigt museum med franske malerier, storslåede sale og saloner.
Slottet rummer et væld af gode historier. Fx om rummet, der bestod udelukkende af rav – endda udført af en dansk ravmester. Rummet blev beskrevet som verdens 8. vidunder, og man tror næsten, det er løgn, men ravrummet blev flyttet i sin helhed til Skt. Petersborg, da det blev givet i gave til Tsar Peter den Store i 1716.
Man kan sagtens få en halv dag til at gå på Charlottenborg, hvor haven rummer endnu flere museer. Fx haveslottet Belvedere, der i dag huser en større porcelænssamling.
Schloss Charlottenburg, Spandauer Damm 10-22, 14059 Berlin
Gendarmenmarkt – Måske byens smukkeste plads?
Alle bør unde sig selv et besøg på Gendarmenmarkt, når de er i Berlin. Her er virkelig smukt! Derfor er pladsen også af mange udråbt til Europas smukkeste plads. I hvert fald er det Berlins smukkeste af slagsen. Det skyldes især den bemærkelsesværdige arkitektoniske trekant af formidable bygningsværker.
På pladsens nordside ligger den franske katedral, oprindeligt opført til de franske huguenotter, og på sydsiden ligger den tyske katedral. Sammen med Schinkels koncerthus i midten af pladsen skabes der en helt speciel, smuk stemning omgivet af imponerende arkitektur.
Gendarmenmarkt er ikke blot hjemsted for utallige kulturarrangementer, koncerter og julemarked, men spiller også en vigtig rolle i landets historie. Det var her den såkaldte ”Kartoffelrevolution” udspillede sig, da den tyske befolkning i 1848-1849 gjorde oprør mod de stigende madpriser. De faldne blev mindet i den tyske kirke, inden de blev båret til gravpladsen. I koncerthuset kunne man i 1991 høre tonerne af Beethovens 9. symfoni blive opført for DDR regeringen, som en sidste krampetrækning aftenen før regimets endelige fald.
Den franske katedral fungerer stadig som kirke, men huser også museet over huguenotterne. I den tyske katedral er der gratis adgang til en fast udstilling om demokrati.
Læs mere om den smukke plads
Gendarmenmarkt, 10117 Berlin
Berliner Stadtschloss – genopbygningen
Efter murens fald stod DDR’s regeringsbygning, Palast Der Republik, tilbage med alt, hvad det indeholdt af beton, glas, stål og ikke mindst 5000 ton asbest. Men længe før det var pladsen hjemsted for kongeslotte. Og det bliver det snart igen.
For regeringsbygningen blev revet ned. Asbesten blev fjernet og de imponerende mængder stål blev bl.a. genanvendt på Volkswagens fabrikker og endda til opførelsen af Burj Kalifa – verdens højeste bygning i Dubai.
I dag er de langt med genopbygningen af det nye kongeslot, der med en god portion nostalgi og nationalstolthed snart kan åbne dørene for et moderne kulturhus. Kig forbi byggepladsen, hvor Berliner Stadtschloss allerede har rejst sig mod himlen på Schlossplatz, centralt placeret lige ved siden af Alexanderplatz.
Læs mere om det nye slot
Berliner Stadtschloß, Schloßplatz, 10178 Berlin,