Pers perfekte madweekend i Berlin
“Hvad er dine favoritrestauranter i Berlin?” Det er nok det mest almindelige spørgsmål, jeg får, men samtidig det jeg allerhelst vil undgå at svare på. Berlin har utallige fantastiske restauranter, og at skulle vælge sine favoritter er som at vælge en favorit blandt sine børn – det er simpelthen umuligt!
Eksklusivt for Scandlines har jeg dog gjort en undtagelse og udvalgt fem virkelig skarpe restauranter, som jeg elsker at besøge, og som tilbyder kulinariske oplevelser, du måske ikke kan få på helt samme måde i Danmark. Ganske enkelt perfekte steder til en rigtig god madweekend i Berlin.
Per Meurling er en svensk blogger og freelancejournalist med base i Berlin og kendt som en af den tyske hovedstads vigtigste restauranteksperter. Han driver den roste restaurantblog Berlin Food Stories, madrejsebloggen Finest Food Stories og leder sine legendariske guidede Food Tours gennem Berlins kulinariske jungle.
Adana
Natmad i form af tyrkisk mad fra trækulsgrillen
Hvis du vil vide, hvor Kreuzbergs restauratør spiser efter lukketid, så er svaret ofte “Adana Grillhaus”. Denne legendariske “Ocakbaşı” (tyrkisk for trækulsgrill) er placeret i hjertet af Kreuzberg og serverer byens bedste Adana-lammefarsspyd og lammeribben. Det perfekte sted for et større selskab og en skøn middag med mezze-forretter, store fade med saftigt, grillet kød og masser af Raki-snaps.
Gå til det nye, friskere lokale på Skalitzer Straße, og glem ikke at bestille deres latterligt lækre Künefe til dessert.
Annelies
Innovativ brunch og pandekager, man vil dø for
Berlinerne elsker deres sene brunch mere end noget andet, og lige nu strømmer byens mest inkarnerede brunch-fetichister til et særligt morgenmadssted lige overfor Görlitzer Park: Annelies, hvor de luftige pandekager er i verdensklasse, men hvor menuen også byder på meget mere. For eksempel de silkebløde røræg på surdej med revet røget æggeblomme og deres hjemmelavede svinekødspølse med kartoffelterrin og julesalat. Eller hvorfor ikke “overnight oats” med yoghurt, jordbær og hjemmelavet granola – en ret, der er så smuk og lækker, at det overhovedet ikke ville være overraskende at få den som dessert på en af byens bedste restauranter.
Gazzo
Surdejspizza + softice på bøffelmælk = sandt
Gazzo er et ultracool Neuköllln-spisested, hvor en konstant kø af sultne mennesker bugter sig omkring huset i håb om at kunne sætte tænderne i en af Gazzos super-hypede og super-sprøde surdejspizzaer. Pizzaerne leverer i stor stil, og det eneste, der er mere hipt end kunderne, er serveringspersonalet.
Alle de gæster, der spiser her, har dog en bagtanke, og den hedder “softice”. Ikke en hvilken som helst softice, men en, der er lavet af bøffelmælk og toppet med pebret olivenolie, salt og shortbread – en fabelagtig kreation, der enstemmigt hyldes som noget af det allerbedste, man kan spise i Berlin lige nu.
Madame Ngo
Vietnamesisk-fransk nudelmagi i Vestberlin
Restauranten, der sætter de hundredvis af andre vietnamesiske spisesteder i Berlin på plads: Ingen laver en bedre “pho”-nudelsuppe end Madame Ngo. Det cool brasserie ligger i et gammelt apotek på Kantstrasse, Berlins egen Chinatown, og er en hyldest til den fransk-vietnamesiske madkultur.
Hold udkig efter de enorme suppegryder i vinduet, hvor “Phở gà” (kyllinge-pho) laves af franske høns, og “Phở tái” (bøf-pho) hældes over papirtynde skiver af fed entrecote. Det er to nudelsupper i verdensklasse. Glem ikke at bestille de friterede forårsruller, hvor hemmeligheden ligger i det papirtynde rispapir, der hver uge smugles fra Vietnam i en kuffert.